V Británii vyšel po dlouhých 30 letech nový celostátní deník s názvem The New Day, naopak tradiční list The Independent se svou tištěnou verzí končí

newdayPrvní číslo nového tištěného deníku The New Day, které bylo k dostání zdarma, vyšlo v pondělí 29.února v nákladu dva miliony výtisků. Ve Spojeném království je typická politická příslušnost deníků, nový list se však chce odlišit a být politicky neutrální. The New Day bude vycházet pouze v tištěné podobě, nebude tedy mít webovou verzi. Naopak tradiční deník The Independent shodou okolností po 30 letech končí s vydáváním své tištěné verze a nadále bude dostupný pouze v elektronické podobě.

Nový list The New Day má celkem čtyřicet stránek a chce oslovit především čtenáře ve věku 35 až 55 let, kterým je drahocenný jejich čas, a proto jim chce list nabídnout ty nejdůležitejší informace ve zhuštěné podobě. Od ostatních novin se chce The New Day odlišit nejen politickou neutralitou, ale i snahou o optimistický přístup, zároveň však nechce sklouznout k bulváru. Za deníkem stojí vydavatelství Trinity Mirror, pod kterým vychází i bulvární listy Daily Mirror a nedělní Sunday Mirror.

„Více než milion lidí přestal kupovat v posledních dvou letech noviny na stáncích, my ale věříme, že velká část z nich by se mohla nechat znovu svést tím správným produktem,“ uvedl šéf vydavatelství Trinity Mirror Simon Fox.

První dva miliony výtisků byly v poslední únorový den k dispozici zdarma. Od 1. března je deník po dobu dvou týdnů k dostání za 25 pencí, následně se bude prodávat za konečnou cenu 50 pencí, což je v přepočtu zhruba 17 korun. Nakladatelství Trinity Mirror počítá s tím, že nový deník by měl vycházet v nákladu kolem 200 000 kusů.

Naopak v tištěné verzi přestane vycházet levicově liberální deník The Independent, který se po 30 letech rozhodl přejít na plně elektronický formát. Poslední papírové vydání tohoto deníku je naplánované na 26. března.

Přidat komentář